Cinsel Taciz Suçu ve Cezası TCK 105 Madde

Cinsel taciz suçu, bireylerin cinsel dokunulmazlık alanına zarar veren ve onların cinsel özgürlüğüne saygısızlık teşkil eden eylemler bütünüdür. Kişiye yönelik cinsel içerikli saldırılar ve davranışlar, fiziki temas olmasa dahi cinsel taciz olarak değerlendirilebilir. Buna göre, cinsel bütünlüğü tehdit eden, kişinin cinsel açıdan rahatsız olmasına sebep olan her türlü eylem, cinsel taciz suçunun kapsamına girebilir. Cinsel taciz, kişinin vücut dokunulmazlığına fiziksel müdahalede bulunmadan gerçekleştirilen, ancak cinsel anlamda rahatsızlık veren sözlü veya bedensel hareketleri ifade eder. İnternetten veya sosyal medya üzerinden cinsel taciz suçu, daha fazla cezayı gerektiren hal olarak TCK m.105/2-d maddesinde düzenlenmiştir.

  • Kısacası, cinsel taciz suçu, fiziki temas olmaksızın, kişinin cinsel bütünlüğüne yapılan ve onu rahatsız eden davranışlar bütünü olarak nitelendirilir.
  • Zorlama, tehdit, korkutma ya da mağdurun rıza gösteremeyecek durumda olması gibi unsurlar rızanın hükümsüzlüğüne yol açabilir.
  • Bu köşede aydınlanmanın bilgesi Selçuk’un günümüze ışık tutan yazılarını bulabileceksiniz.
  • Cinsel yönden rahatsız edici söz, yazı, işaret veya her hangi bir davranışla işlenmesi mümkün olduğu için serbest hareketli bir suçtur.
  • Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller olduğu takdirde şüpheli tutuklanabilir.
  • Dolayısıyla farklı zamanlarda gerçekleştirilen bu üç eylem gerçek içtimanın konusunu oluşturacaktır.

Cinsel taciz suçu niteliğini oluşturan hareketlerin, mağdurun rızası hilafına karşı gerçekleştirilmiş olması şarttır. Hukuken geçerli rızanın kabulü için suç ile korunan hukuki değer üzerinde tasarruf yetkisini haiz bir kişinin bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde, açıklama ehliyetine sahip bulunan bir kişinin cinsel taciz eylemlerine TCK m. 26 bakımından göstereceği rıza, ceza sorumluluğunu kaldırmaktadır.

İnternetten Cinsel Taciz Suçunda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Cinsel taciz eylemlerinin suç olarak kabul edilebilmesi için bu eylemlerin hukuka aykırı olarak, başka bir ifadeyle mağdurun rızası hilafına gerçekleştirilmiş olması zorunludur. Açıklama ehliyetine sahip bulunan bir kişinin, cinsel taciz eylemlerine TCK’nın 26. Maddesi kapsamında göstereceği rıza ceza sorumluluğunu kaldıracaktır.

  • Elle taciz, cinsel saldırının yaygın şekillerinden biridir ve ciddi yasal sonuçları vardır.
  • Mağdurun herhangi bir nedenle şikayetinden vazgeçmesi halinde, yargı süreci de sona erebilir.
  • Ancak tanık ifadesi tek başına yeterli olmayabilir; bu nedenle diğer delillerle birlikte kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.
  • Sosyal medyada tacizin cezası, Türk Ceza Kanunu madde 105 kapsamında ciddi yaptırımlar içermektedir.
  • Gerçekleştirilen tüm araştırmalara rağmen bir sonuca ulaşılamıyor ise, bu halde şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereği fail ceza almamalıdır.

Dolayısıyla elle tacizin cezası nedir diye bakıldığında mağdura yönelik dokunma bulunup bulunmadığına göre suç türü değişmektedir. Elle dokunma şeklinde işlenmiş ise cinsel saldırı suçu söz konusu olmaktayken el hareketi yapma şeklinde gerçekleşmiş ise cinsel taciz suçu söz konusu olmaktadır. Zorlama, tehdit, korkutma ya da mağdurun rıza gösteremeyecek durumda olması gibi unsurlar rızanın hükümsüzlüğüne yol açabilir. Cinsel taciz suçu, failin kasten ve cinsel bir amaçla eylemlerde bulunması, mağdurun rızasının olmaması gibi özellikleri taşıyan ciddi bir suçtur ve toplumda önemli yankılar uyandıran ciddi bir sorundur.

Suçların İçtimai

Halk arasında laf atma, sözlü taciz olarak bilinen cinsel taciz suçu telefonla, sosyal medya üzerinden veya internet yolu ile ya da başka yöntemlerle işlenebilir. Cinsel Taciz suçu, bir kişinin cinsel özgürlüğüne karşı yapılan ve rahatsızlık veren davranışları içerir. Bu suç tipi, Türk Ceza Kanunu’nda yer almakta ve cinsel tacizle ilgili hususları düzenlemektedir. Bir sanık, yargılama sonucunda cinsel taciz suçundan beraat edebilir.

  • Burada söz, yazı ve davranışın cinsel amaçlı olarak yapılmış olması aranır.
  • Suçun maddi unsurları fail, fiil, mağdur ve suçun hukuki konusundan oluşur.
  • Kişinin onurunu, şerefini ve cinsel değerini zedeleyen veya kişiye utanç veren, cinsel istenmeyen ilgi ve yaklaşımlar bu suç kapsamındadır.
  • Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır.
  • Cinsel taciz suçu ile ilgili delil toplama sürecinde, hukuka uygun hareket etmek, adaletin sağlanması ve mağdurun haklarının korunması için elzemdir.
  • Rıza açıklama ehliyetine sahip bulunan bir kişinin, cinsel taciz eylemlerine TCK’nın 26.

Bu fiil nedeniyle https://www.roscasaresbasket.com/; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz. Cinsel taciz suçu da cinsel saldırı suçu gibi mağduru sarsabilecek etkiye sahiptir. Özellikle uzun zamana yayılmış, süreklilik arz eden cinsel taciz eylemleri mağdurların psikolojik durumlarını ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Ancak birden fazla kimseye karşı fail suçu işledikten sonra, aynı kişilere karşı aradan belli süre geçtikten sonra tekrar işler ise, faile verilen cezadan önce TCK’nın 43/2. Bu durum, sosyal medyadan taciz eylemini gerçekleştirecek kişilere karşı caydırıcı bir önlem olarak düşünülmelidir. Adalet sisteminin bu suçlara verdiği önem, mağdurların haklarının ihlal edilmemesi adına belirleyici bir role sahiptir.

Cinsel Taciz Suçu Uzlaşmaya Tabi Midir?

Bazı durumlarda polis suçun faili olup olmadığı tam olarak tespit edilemeyen bazı kişilere ulaşmaktadır. Bu durumda, şüpheli bu şahısların bilgisayar, tablet ve cep telefonlarına el konularak bu materyallar üzerinde bilirkişi incelemesi yapılarak fail tespit edilmeye çalışılmaktadır. İnternet veya sosyal medya üzerinden cinsel taciz suçu, çoğu zaman bilişim sistemleri kullanılarak işlendiğinden cep telefonu, tablet, laptop, masaüstü bilgisayarı vb. Materyaller de önemli delil elde etme araçları olabilmektedir.

  • Şirketleri arasında internet tabanlı televizyon sağlayıcısı FilmOn, evden alışveriş sitesi 9021, video akışı sitesi BattleCam ve modellik ajansı Independent Models yer alıyor.
  • 15 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını tamamlamamış bireylerin rızalarıyla cinsel ilişkiye girmesi durumunda, yapılan eylem reşit olmayanla cinsel ilişki suçu olarak adlandırılır.
  • Böylece, direkt olarak tacize maruz kaldığı anların belgelenmesi sağlanarak, ceza yargılamasında kullanılabilecek sağlam bir delil oluşturulur.
  • Tutuklama, şüpheli veya sanığın kaçma, saklanma ihtimali veya bu eğilimi gösteren hareketleri ve delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme gibi durumların söz konusu olması gerekir.
  • Cinsel taciz, kişilerin özgürlüklerini, beden ve ruh bütünlüklerini, sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyen ve mağdurları psikolojik olarak derinden yaralayan bir suç türüdür.
  • Ancak, bir suçun gerçekten işlenip işlenmediğini belirlemek ve ilgili yaptırımların uygulanması adli mercilerce yapılır.

Cinsel taciz suçunun, şartları ve cezası kanun koyucu tarafından Türk Ceza Kanunu’nun ikinci kitabının altıncı bölümü olan Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Türk Ceza Hukukunda failin birden çok suç işlemesi halinde bazı durumlarda tüm suçlar tek suç çatısı altında toplanır ve ona göre ceza verilir. Cinsel taciz suçu, bir kimseye değişik zamanlarda birden fazla defa taciz teşkil eden sözü, yazıyı veya hareketi gerçekleştirmek suretiyle veya failin tek hareketiyle birden fazla kimseye taciz teşkil eden eylemlerde bulunmak suretiyle işlenirse zincirleme suç hükümleri uygulanır. Suça konu eylemin cebir, tehdit veya hile gibi unsurlarla işlenmiş olması, failin cezasının arttırılmasına neden olabilir. Aynı şekilde, mağdurun bedensel veya zihinsel bir engeli bulunuyorsa veya suçun birden fazla kişi tarafından işlendiği durumlarda da ceza miktarı artırılabilir.

“FAZLA DOKUNAN BİRİYDİM”

Bu durumda soruşturma dosyası, takipsizlik kararı ile kapatılır ve olay yargı önüne taşınmaz. Bu düzenlemeler kadınların cinsel tacize karşı korunmasını ve toplumda cinsel tacizin önlenmesini hedefler. Mağdurların seslerini duyurabilmeleri ve gerekli yasal yollara başvurabilmeleri, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve bireysel hakların korunmasını sağlar. Telefon veya diğer iletişim araçları üzerinden kişiye rızası dışında cinsel içerik gönderilmesi, cinsel taciz kapsamında değerlendirilir ve cezai sonuçlar doğurur. Bir kişiye karşı cinsel içerikli yorumlar yapmak veya alay edici ifadeler kullanmak. “Soyun” veya “Seninle birlikte olmak istiyorum” gibi cinsel içerikli komutlar ya da teklifler sarf etmek.

  • Mesaj at, canım.’’ şeklinde taciz içerikli mesaj atması cinsel taciz suçunu oluşturur.
  • Fıkrası ise; “Yargıtay, Adliye Mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.
  • Zorunlu hallerde, gerekçenin gösterilmesi ile bu süre 6 ay daha uzatılabilir.
  • Kişinin cinsel bir arzu veya amaç taşıması, bu suçun manevi unsurunu oluşturan özel kastı teşkil eder.
  • Türkiye’de yerleşim yeri olmayan kişi için Türkiye’deki son adresinin olduğu yer mahkemesi yetkilidir.
  • Sosyal ağlarda yer alan yazı, video ve görsellerin yasal delil olarak kullanılabilmesi için polis veya diğer kolluk kuvvetleri tarafından yapılan tespitler, tutanaklara işlenir.

Email gönderimi, sosyal medya hesaplarında yorum yapma, kapalı ya da açık sosyal medya gruplarından sesli, görsel veya yazılı iletiler yoluyla. Özellikle sosyal medya hesabı ile ilgili kolluk tarafından açık kaynak araştırması yapılarak şüphelilerin kimlik bilgilerinin kolluk marifeti ile tespitinin sağlanması uygulanan genel bir yöntemdir. Bu itibarla, ilk derece mahkemesi sıfatıyla yargılama yapan Özel Daire hükmünün onanmasına karar verilmelidir. Bu nedenlerle, sonradan yürürlüğe giren kanuni değişikliğin sanık lehine hükümler içermediği ve Özel Daire hükmünün bu yönlerden isabetli olduğu sonucunaulaşılmaktadır. Suç tarihinde şikâyetçi 27 yaşında ve bekar, sanık ise 50 yaşında ve evlidir. Dosya kapsamından taraflar arasında önceye dayalı duygusal bir ilişkinin bulunmadığı da görülmektedir.


Posted

in

by

Tags: